Dlaczego warto jeść proteinowy chleb?

Dlaczego warto jeść proteinowy chleb?

Przez długie lata chleb wypiekano z różnych rodzajów mąki. Obecnie alternatywą dla klasycznego chleba z mąki na zakwasie lub drożdżach jest chleb proteinowy. Sięga po niego coraz więcej osób, gdy chleb ten ma mnóstwo zalet.

Czym charakteryzuje się proteinowy chleb?

Chleb proteinowy produkowany jest wyłącznie z ziaren. Chleb proteinowy wypiekany jest bez dodatku drożdży i mąki. Nie ma w nim także jajek. Pieczywo proteinowe charakteryzuje się bardzo dużą zawartością zarówno błonnika pokarmowego, jak i białka. W jednej kromce pieczywa proteinowego może znajdować się nawet 9 g białka.

Pieczywo proteinowe zawiera za to minimalną ilość węglowodanów. Co więcej, pieczywo proteinowe dostarcza niewielką ilość kalorii. Chleb wysokobiałkowy można kupić obecnie w różnych smakach. Dostępny jest chleb wysokobiałkowy z dodatkiem suszonych pomidorów, z migdałami i z wiórkami kokosowymi.

Kto może sięgnąć po wysokobiałkowy chleb?

Chleb wysokobiałkowy zawiera ziarna słonecznika, dyni, siemię lniane, komosę ryżową, płatki jaglane. Dodawane jest do niego także białko mleka, miód oraz sól. Pieczywo wysokobiałkowe polecane jest nie tylko sportowcom i osobom, które trenują na siłowni. Po pieczywo wysokobiałkowe mogą też sięgnąć osoby, które chcą pozbyć się nadmiernych kilogramów. Co więcej, wysokobiałkowe pieczywo mogą jeść nie tylko osoby stosujące restrykcyjne diety odchudzające. Może być stosowany także w diecie ketogenicznej. Wysokiej jakości pieczywo wysokobiałkowe można dzisiaj kupić w internecie.