Pieczywo proteinowe alternatywą dla białego pieczywa

Pieczywo proteinowe alternatywą dla białego pieczywa

Coraz więcej osób w trosce o zdrowie i zgrabna sylwetkę stara się ograniczyć ilość węglowodanów w swoim jadłospisie. Osobom tym warto polecić chleb proteinowy.

Z czego jest wypiekany proteinowy chleb?

Od tradycyjnego pszennego i żytniego pieczywa, chleb proteinowy różni się tym, że jest wypiekany bez dodatku mąki, jaj i drożdży. W swoim składzie chleb proteinowy ma tylko ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, komosę ryżową oraz płatki jaglane. Aby pieczywo proteinowe zawierało więcej białka, dodaje się do niego białko mleka. W składzie pieczywa proteinowe jest także miód i sól. Pieczywo proteinowe dostępne jest w różnych odmianach. Dlatego proteinowe pieczywo może zawierać także wiórki kokosowe, migdały albo suszone pomidory. Dzięki temu każdy może wybrać chleb wysokobiałkowy, którego smak najlepiej mu odpowiada.

Dlaczego warto włączyć do diety wysokobiałkowy chleb?

Chleb wysokobiałkowy jest bogaty nie tylko w białko. Chleb wysokobiałkowy dostarcza także dużych ilości błonnika pokarmowego. Dzięki temu wysokobiałkowy chleb na długo daje uczucie sytości. W efekcie wysokobiałkowe pieczywo pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Pieczywo wysokobiałkowe jest dobrym źródłem białka dla osób stosujących dietę wegetariańską. Pieczywo wysokobiałkowe nie zawiera żadnych alergenów. Nie ma w nim także glutenu. Pieczywo wysokobiałkowe można dzisiaj bez najmniejszego problemu. Doskonałym pomysłem jest zakup tego pieczywa bezpośrednio u producenta. Zachętą do tego, aby proteinowy chleb kupić u producenta, jest jego atrakcyjna cena.