Co zawiera proteinowy chleb?

Co zawiera proteinowy chleb?

Chleb jest podstawą naszej diety. Obecnie w sprzedaży dostępny jest nie tylko tradycyjny chleb żytni czy pszenno-żytni, ale także chleb proteinowy.

Proteinowy chleb – jaki jest jego skład?

Chleb proteinowy wypiekany jest bez mąki i jajek. Do jego wypieku nie są używane drożdże ani nawet zakwas. Chleb proteinowy ma w swoim składzie:

  • ziarna słonecznika;
  • pestki dyni;
  • siemię lniane;
  • komosę ryżową;
  • płatki jaglane.

Ponadto chleb wysokobiałkowy jest wzbogacony o białko mleka i miód. Dla smaku dodawana jest też niewielka ilość soli. Chleb wysokobiałkowy zawiera niewiele węglowodanów, ale dostarcza za to naprawdę dużo białka. W jednej kromce jest od siedmiu do prawie dziewięciu gramów białka. Różnica wynika z tego, że wysokobiałkowy chleb można kupić z różnymi dodatkami: migdałami, wiórkami kokosowymi, suszonymi pomidorami. Pieczywo proteinowe dostarcza też dużych ilości błonnika pokarmowego.

Dla kogo przeznaczony jest wysokobiałkowy chleb?

Wiele osób jest przekonanych, że po pieczywo proteinowe sięgają tylko sportowcy oraz osoby, które intensywnie trenują na siłowni. Pieczywo proteinowe mogą spożywać również osoby, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Z uwagi na to, że pieczywo proteinowe dostarcza dużych ilości białka, do swojej diety mogą je wprowadzić także osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Pieczywo wysokobiałkowe może znaleźć się też w jadłospisie osób, które stosują dietę ketogeniczną. W zasadzie po pieczywo wysokobiałkowe może sięgnąć każda zdrowa osoba. Warto dodać, że pieczywo wysokobiałkowe nie zawiera glutenu.